Новини > Мамографията- кога и защо?
  • 16/11/2017 - Мамографията- кога и защо?



    1.От каква възраст трябва да започнат профилактичните прегледи при мамолог? 

    По принцип ракът на гърдата е основното заболяване при жените, което е и най-често срещаното състояние в женския организъм. Той заема някъде около 25% от всички злокачествени заболявания при жените, т.е % от всички онкологични заболявания.

    След като се развият гърдите при една жена, то тогава могат да се правят профилактични прегледи при мамолог, В млада възраст, преди 30 години, това е изключително рядко заболяване - рак на гърдата. Но лък тогава са характерни доброкачествените образувания на гърдата - фиброаденомите, така че младите момичета също боледуват от нянакъв вид заболяване на гърдата.

    Профилактиката за рак на гърдата е редно да се прави след 30 годишна възраст, но пък след 20 годищна възраст, след като вече са се развили млечните жлези при жените (защото до тогава се развиват млечните жлези) може да се прави и профилактика за доброкачествените заболявания на гърдата.

    2.Какво е мастопатия? Предпоставка ли е за злокачествени измемения и какво може да се направи?

    Мастопатията е състояние на гърдата, тя все още не е заболяване. Има обаче някои мастопатични промени в гърдите, които могат да бъдат предпоставка за развитие на рак на гърдата. Така че състояния, които при преглед са установени, които имат съмнения за някакъв предразполагащ момент за развитие на рак на гърдата, би трябвало да се изяснят с абсолютна категоричност. Като има възможност да се правят биопсии, хистологични верификации на съмнителни участъци. Така че мастопатията сама по себе си е едно хормонално зависимо състояние, а някои състояния на гърдата биха могли да се възприемат като предпоставка за предраково състояние.

    3.Колко време след кърмене се ходи на мамолог? Какви са препоръките на мамолога за спирането на кърмата?

    По принцип прегледът при мамолог може да се извърши и по време на кърмене, но най-добре е 2-3 месеца след спирането му, когато гърдите са инволюирали и са върнали естествения си вид. За спирането на кърмата, самият организъм си има собствени механизми, т.е. не е задължително на всяка цена да се препоръчат някакви медикаменти. А медикаментите за спиране на кърма са измислени през последните 40-50 години, преди това човечеството не се е ползвало от тях. Така, че самият организъм си има предпоставка по някакъв начин да спре кърменето, т.е. си има собствени механизми и не на всяка цена се налагат медикаменти. А когато искаме по някаква причина да спрем кърмата, тогава се използват медикаменти за тази цел.

    4.Противозачатъчните средства увеличават ли риска от рак на гърдата?

    Да, приема на противозачатъчни средства увеличава риска от рак на гърата, но когато този прием надвишава 10г. Хубавото е, че след като се спрат противозачатъчните, тогава рискът за бъдещо развитие на рак на гърдата се връща в изходно ниво. Т.е в млада възраст може да се пият противозачатъчни средства, като рискът се увеличва 2 пъти, ако те се приемат над 10 години.

    5.Кога се прави мамография? Вредна ли е? Колко често е препоръчително да се прави?

    Стандартът е след 40 годищна възраст да се направи първата изходна мамография и след това се прави през 2 години. Предвид това, че има едно зачестяване на рака на гърдата и все по-често заболяват по- млади жени, тази възрастова граница се измести в последните години и е възприето след 35 годишна възраст да се прави мамография, ако се прецени при преглед, че има необходимост да бъде извършена.

    По отношение на вредността: Периодът, през който се прави мамографията е 2 години, това е стандартът, който е възприет в света. Не, мамографията не е вредна, ако се спазват тези правила (т.е. през 2 години да се прави мамография). Изчислено е, че с новите дигитални рентгенови апарати дозата, която получава пациентката е незначително малка и тя се равнява на дозата, която една жена би поела от естествения радиационен фон, ако отиде на море и се излага на плаж 10 дена по монокини.

    6.Как протича прегледа при мамолог? (Има ли значение по кое време от цикъла си жената ще отиде?)

    Няма никакво значение по кое време от цикъла си жената ще направи прегледа. Не е задължително да се спазва някакво условие за точно определени дни.

    Иначе самият преглед протича по следния начин: Първо се разпитва пациентката за оплаквания, снема се анамнеза, прави се оглед на млечните жлези, палпация на млечните жлези. Всичко това се включва в клиничният преглед и след това задължително се прави ехография. По преценка и ако има необходимост се прави и мамография. А ако има сериозни съмнения за някакъв процес в гърдата, който неможем да уточним чрез образните методи с абсолютна категоричност, каква е диагнозата, то тогава е възможно да се направи тънкоиглена аспирационна биопсия. Това е амбулаторно извършваща се манипулация - взимат се клетки от съмнителният участък с игла. Ако е необходимо, разбира се и по наша преценка, вече насочваме към оперативно лечение.

    7.Какво е фибрбаденом? Може ли да се изроди в рак?

    Фиброаденомът е доброкачествено заболяване на гърдата. То е характерно за младата възраст, обикновено се появява в тинейджърската възраст. По принцип има вероятност да се изроди в раково заболяване, но тази вероятност е много малка. Фиброаденомите, които са с малки размери, се проследяват. Ако не нарастват, не е необходимо на всяка цена да бъдат отстранени, ако обаче има някаква динамика в размерите при проследяването, то е желателно да се премахнат.

    8.Какво са уплътнения и болки в гърдата? Симптоми, възможни причини, препоръки?

    Уплътнението и болките в гърдата са хормонално зависимо състояние. Най-често тези оплаквания се появяват във втората фаза на цикъла след овулацията. Това е и едно от най-честите оплаквания при жените - напипва се по-плътен и болезнен участък в гърдата, който след детайлно разпитване на пациентката, се установява, че след като цикълът свърши, тази болезненост и уплътнение намаляват значително.

    Симптомите са: Опипва се болезнена зона в гърдата, която е и по-плътна от околния паренхим. Възможните причини: както вече споменахме, това е хормонално зависимо състояние. Препоръките са да се проведе подходящо лечение, за да се отстрани този процес на хормонална зависимост на тъканта на гърдата.



    Назад към новините


Още новини
MБАЛ-Хасково АД обявява свободна позиция зa лекар-ординатор.

MБАЛ-Хасково АД обявява свободна позиция зa лекар-ординатор за работа на...

Дни на детската хирургия в Хасково.

Проф. д-р Пенка Стефанова, дм ще преглежда безплатно...

Дни на Детската Хирургия в Хасково

Дни на  детската хирургия в...

МБАЛ - ХАСКОВО 2024 | Сайтът е създаден от ЕСКОМ ООД