Новини > „МБАЛ - Хасково” АД се включва в подкрепа на инициативата „Моември – в чест на бащата” и стартира безплатни профолактични прегледи за рак на простатата
 • 21/11/2018 - „МБАЛ - Хасково” АД се включва в подкрепа на инициативата „Моември – в чест на бащата” и стартира безплатни профолактични прегледи за рак на простатата  От днес, 21 ноември, започва записването за безплатни профилактични прегледи за рак на простатната жлеза в „МБАЛ- Хасково”АД в град Хасково. Инициативата е по повод месецът на мъжкото здраве - МОЕМВРИ и да се привлече вниманието върху проблемите на най - тежкото и най - типично за мъжете заболяване - рака на простатата. 

  Ехографското изследване ще се извършва след предварително записан час  в „МБАЛ- Хасково” АД на тел: 038/ 606 774  от 21 до 23 ноември в часовете от 10.00 до 12.00 ч. Изследването е насочено за мъже над 50 годишна възраст.

  Прегледите ще се извършват  в Урологично отделение при „ МБАЛ - Хасково” АД в дните от 26 до 28 ноември от 10.00 ч. до 12.00 ч.

  Ракът на простатата е едно от най - разпространените ракови заболявания при мъжете. Най - често срещаните форми на ракът на простата са аденокарциномите (т.е. раково заболяване, започващо в клетките, които произвеждат и изпускат слуз и други течности). Обикновено в начална фаза няма никакви симптоми, а в напреднал стадий може да причини по - често уриниране при мъжете или да намали силата на струята, но тези симптоми могат да бъдат причинени също така и от доброкачествени заболявания на простатата.

  • Кой е изложен на риск?

  Според експертите това са мъжете на възраст над 65 години - 80% от болните от рак на простатата са на тази или по-висока възраст.

  От съществено значение е наследствеността. Ако по-големи братя, чичовци, бащи и дядовци имат това заболяване, рискът от развитие на рак се увеличава значително и при по - младите членове на семейството.

  Третият аспект, свързан с повишен риск е храненето. Големи количества мазнини според лекарите са благодатна почва за развитието на тумор на простатата, затова се препоръчва в диетата на зрелите мъже да има повече фибри.

  • Как започва ракът на простатата?

  За съжаление в ранните си стадии ракът на простатата е безсимптомен. Това прави откриването му плод на случайност и годишните профилактични прегледи целят именно да диагностицират карцином, който е в начална фаза.

  • Какво не бива да се пренебрегва?

  Около 40% от случаите на рак на простатата се откриват, когато заболяването е метастазирало в цялото тяло и лечението не е ефективно. Мъжете се обръщат към лекар три пъти по-рядко от жените, но ако почувстват някой от следните симптоми е препоръчително да се преборят с предубежденията си и да посетят уролог:

  • зачестено уриниране
  • по-трудно започване на уринирането
  • по-слаба струя
  • влошаване на сексуалния живот
  • трудна ерекция
  • болки при уриниране или еакулация
  • кръв в спермата


  Назад към новините


Още новини
Поздравителен адрес по повод Международния ден на здравето

Уважаеми лекари, 

уважаеми...

Благодарствено писмо до екипа на Второ вътрешно отделение!

ДО КОЛЕКТИВА НА

ВТОРО ВЪТРЕШНО ОТДЕЛЕНИЕ ПРИ МБАЛ...

Честита годишнина на отделението по Образна диагностика!

Днес се навършват две години от оборудването на отделение за " Образна диагностика" при "...

МБАЛ - ХАСКОВО 2019 | Сайтът е създаден от ЕСКОМ ООД