Новини > „МБАЛ - Хасково” АД се включва в подкрепа на инициативата „Моември – в чест на бащата” и стартира безплатни профолактични прегледи за рак на простатата
 • 21/11/2018 - „МБАЛ - Хасково” АД се включва в подкрепа на инициативата „Моември – в чест на бащата” и стартира безплатни профолактични прегледи за рак на простатата  От днес, 21 ноември, започва записването за безплатни профилактични прегледи за рак на простатната жлеза в „МБАЛ- Хасково”АД в град Хасково. Инициативата е по повод месецът на мъжкото здраве - МОЕМВРИ и да се привлече вниманието върху проблемите на най - тежкото и най - типично за мъжете заболяване - рака на простатата. 

  Ехографското изследване ще се извършва след предварително записан час  в „МБАЛ- Хасково” АД на тел: 038/ 606 774  от 21 до 23 ноември в часовете от 10.00 до 12.00 ч. Изследването е насочено за мъже над 50 годишна възраст.

  Прегледите ще се извършват  в Урологично отделение при „ МБАЛ - Хасково” АД в дните от 26 до 28 ноември от 10.00 ч. до 12.00 ч.

  Ракът на простатата е едно от най - разпространените ракови заболявания при мъжете. Най - често срещаните форми на ракът на простата са аденокарциномите (т.е. раково заболяване, започващо в клетките, които произвеждат и изпускат слуз и други течности). Обикновено в начална фаза няма никакви симптоми, а в напреднал стадий може да причини по - често уриниране при мъжете или да намали силата на струята, но тези симптоми могат да бъдат причинени също така и от доброкачествени заболявания на простатата.

  • Кой е изложен на риск?

  Според експертите това са мъжете на възраст над 65 години - 80% от болните от рак на простатата са на тази или по-висока възраст.

  От съществено значение е наследствеността. Ако по-големи братя, чичовци, бащи и дядовци имат това заболяване, рискът от развитие на рак се увеличава значително и при по - младите членове на семейството.

  Третият аспект, свързан с повишен риск е храненето. Големи количества мазнини според лекарите са благодатна почва за развитието на тумор на простатата, затова се препоръчва в диетата на зрелите мъже да има повече фибри.

  • Как започва ракът на простатата?

  За съжаление в ранните си стадии ракът на простатата е безсимптомен. Това прави откриването му плод на случайност и годишните профилактични прегледи целят именно да диагностицират карцином, който е в начална фаза.

  • Какво не бива да се пренебрегва?

  Около 40% от случаите на рак на простатата се откриват, когато заболяването е метастазирало в цялото тяло и лечението не е ефективно. Мъжете се обръщат към лекар три пъти по-рядко от жените, но ако почувстват някой от следните симптоми е препоръчително да се преборят с предубежденията си и да посетят уролог:

  • зачестено уриниране
  • по-трудно започване на уринирането
  • по-слаба струя
  • влошаване на сексуалния живот
  • трудна ерекция
  • болки при уриниране или еакулация
  • кръв в спермата


  Назад към новините


Още новини
Лекар-специализант по Хирургия

"МБАЛ Хасково" АД обявява свободно место за лекар-специализант по Хирургия от 01.08.2019г.

Честит Рамазан Байрам!

 Уважаеми  мюсюлмани,

...
Акция "Жълти стотинки"

Мили приятели на акция Жълти стотинки - Деца помагат на деца и на Хасково,

МБАЛ - ХАСКОВО 2019 | Сайтът е създаден от ЕСКОМ ООД