Новини > Съвременно лечение на исхемичен инсулт. Венозна тромболиза – предизвикателство и реален клиничен резултат
 • 23/10/2017 - Съвременно лечение на исхемичен инсулт. Венозна тромболиза – предизвикателство и реален клиничен резултат  МБАЛ- Хасково” АД и Бьорингер Ингелхайм  проведоха работна среща в областта на неврологията на 20 октомври 2017 г., на тема:

  „ Съвременно лечение на исхемичен инсулт. Венозна тромболиза – предизвикателство и реален клиничен резултат”.

       Лекторите Доц. Росен Калпачки д.м., Началник на Клиниката по нервни болести при УМБАЛ „Света Анна” – София и Д-р Ивайло Петров, Началник Неврологично отделение при „МБАЛ- Шумен”АД представиха нов метод за лечение на мозъчните инсулти.

       Инсултът е спешно състояние, което налага незабавно лечение. Възникването му означава, че е прекъснато нормалното кръвоснабдяване на мозъка.

       Тогава започват да умират мозъчните клетки, защото спират да получават кислород, който нормално се набавя чрез кръвта. Инсултът може да причини сериозни загуби на паметта и инетелекта, да доведе до сериозна инвалидизация и дори до смърт. Затова е задължително незабавно да се потърси спешна медицинска помощ в най-близката болница.

      Венозната тромболиза е разрешена в България през 2005 г., а година по-късно започва и прилагането й. В " МБАЛ- Шумен" тромболизата се прилага от 2009 г. До момента с това лечение е прилгано на над 120 пациента. Една трета от пациентите пристигали в болницата в много тежко състояние, силно инвалидизирани, но с помощта на тромболизата след около 7 дни се изправят на крака и тръгват сами.

      Според статистиката инсултът е най-честата причина за смърт в България. Така нареченият мозъчен удар покосява всеки седми-осми българин и възрастовата граница пада.   Назад към новините


МБАЛ - ХАСКОВО 2019 | Сайтът е създаден от ЕСКОМ ООД