Новини > Във връзка със Световния ден на Диабета „МБАЛ - Хасково” АД предлага на своите пациенти безплатно измерване на кръвна захар
 • 30/10/2018 - Във връзка със Световния ден на Диабета „МБАЛ - Хасково” АД предлага на своите пациенти безплатно измерване на кръвна захар  „МБАЛ- Хасково”АД  стартира кампанията по повод Световния ден за борба с Диабета – 14 ноември, чиято цел е да се повиши информираността за това заболяване.

  Измерването ще се извършва след предварително записан час  в „МБАЛ- Хасково” АД на тел: 038/ 606 732 в дните от 30 октомври до 1 ноември от 10 ч. до 13 ч.

  Измерването на кръвната захар  ще се извършва в Диабетния център в Първо вътрешно отделение при „ МБАЛ- Хасково” АД.

  Само на 2 ноември в часовете 10.00 ч. до 13.30 ч. ще се определят нива на гликиран хемоглобин, които ще се отчитат веднага / тестовете са ограничени/. Измерването на гликирания хемоглобин е златен стандарт за цялостен диабетен контрол и ефективност на прилаганото лечение. Той представлява трайно и уникално съединение на глюкозата с хемоглобина на червените кръвни телца. Стойността обективно показва средното ниво на кръвната глюкоза, което е било поддържано през изминалите 90 дни, без да се влияе от стойността в момента на провеждане на изследването.

  В дните от 5 до 9 ноември ще се измерват нивата кръвна захар чрез глюкомери.

  Традицията да се отбелавзва този ден, стартира по решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация, в резултат на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от з аболяването.

  През 2007 г. Световният ден за борба с диабета става и официален празник на Организацията на Обединените Нации с приемането на Резолюция 61/225, която подчертава необходимостта от спешни мерки за подобряване на рисковите фактори за контрол на диабета.

  Самият ден 14 ноември е избран, защото това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест през 1921 г. откриват животоспасяващото лечение за захарен диабет тип 1 - инсулина.

  Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият цвят отразява небето, еднакво за всички нации. Синият кръг отразява обединението на световната диабетна общност в отговор на диабетната пандемия.

  Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1).

  Захарен диабет тип 1 в голям процент от случаите е автоимунно заболяване. При него се появяват сериозни симптоми, загуба на тегло, повишено отделяне на течности, възможно е усещане за слабост, отпадналост, и се стига до състояние на кетоацидоза - много високи стойности на кръвната захар, при което се постъпва в болница.

   

  Захарен диабет тип 2 е най-често срещаният тип диабет, който е свързан с рискови фактори обусловени от начина ни на живот: наднормено тегло, затлъстяване, нездравословно хранене, намалена физическа активност и злоупотреба с алкохол. Чрез промяна в поведението и ежедневните навици на хората, т.е. намаляване на рисковите фактори е възможно е да се предотвратят 70% от случаите на развитие на захарен диабет тип 2. Над половин милион българи са болни от диабет, още 200 000 страдат от заболяването.  Назад към новините


МБАЛ - ХАСКОВО 2018 | Сайтът е създаден от ЕСКОМ ООД